Χαιρετισμός Ιδρυτή

Η αρχή για κάτι μεγάλο…

«Σ’ αυτόν τον κόσµο που ολοένα στενεύει, ο καθένας µας χρειάζεται όλους τους άλλους». Ο μεγάλος ποιητής μας Γιώργος Σεφέρης ήταν ξεκάθαρος στην ομιλία του όταν παρέλαβε το Νόμπελ Λογοτεχνίας, στις 10 Δεκέμβρη του 1963. Όλοι ζούμε, συμβιώνουμε, υπάρχουμε μέσα στον ίδιο κόσμο. Όλοι χρειαζόμαστε βοήθεια -δυνατοί και αδύναμοι- και όλοι πρέπει να προσφέρουμε τη βοήθειά μας. Να στεκόμαστε πάντα δίπλα στους συνανθρώπους μας που χρειάζονται τη στήριξή μας.

Με αυτήν τη σκέψη στο μυαλό, 55 χρόνια αργότερα, στις 3 Δεκεμβρίου 2018, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, ανακοινώσαμε την ίδρυση του Παναθηναϊκού Α.Ο. ΑμεΑ. Παρακολουθώντας αγώνες καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο και έχοντας συγκλονιστεί από την ψυχική δύναμη των αθλητών που συμμετείχαν, συνειδητοποίησα πόσο σημαντική είναι η ενασχόληση των ατόμων με αναπηρία με τον αθλητισμό, πόσο μπορεί να συμβάλει στην κοινωνικοποίησή τους και πόσα οφέλη μπορεί να προσφέρει στους ίδιους και την κοινωνία. Δυστυχώς, άμεσα, προέκυψε και η σκληρή συνειδητοποίηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι αυτοί, τόσο στην καθημερινότητά τους όσο και στην προσπάθειά τους να ασχοληθούν με κάποιο άθλημα. Την απουσία υποδομών, την περιορισμένη διαθεσιμότητα αθλητικών χώρων, την έλλειψη ακόμη και αθλητικών σωματείων σε όλα τα αγωνίσματα…

Ο Παναθηναϊκός Α.Ο. ΑμεΑ δημιουργήθηκε για να δώσει στους συνανθρώπους μας με κινητικές αναπηρίες τη δυνατότητα να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και να απολαύσουν όλα όσα μπορεί να τους προσφέρει. Στόχος μας είναι να κατορθώσουμε να βγάλουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συνανθρώπους μας από τα σπίτια τους και να τους στρέψουμε στα γήπεδα και στους χώρους άθλησης. Να τους βοηθήσουμε να καταλάβουν τη δύναμη που κρύβουν μέσα τους, να τους συνδράμουμε στην προσπάθειά τους να κοινωνικοποιηθούν, να τους δείξουμε πως σε αυτό τον -«στενό»- κόσμο συνυπάρχουμε όλοι μαζί και στηρίζουμε ο ένας τον άλλον, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.

Με τη δυναμική και την αίγλη του Παναθηναϊκού Α.Ο. αλλά και των φίλων του σε όλη την Ελλάδα, την αρωγή των ανθρώπων που ανέλαβαν να υλοποιήσουν και να «τρέξουν» την αρχική μας ιδέα, καθώς και με την οικονομική στήριξη κοινωνικά υπεύθυνων εταιρειών αλλά και ιδιωτών με αντίστοιχες ευαισθησίες, ο Παναθηναϊκός Α.Ο. ΑμεΑ συμπλήρωσε ένα χρόνο πορείας, έχοντας κατορθώσει ήδη πάρα πολλά. Το Τμήμα Καλαθοσφαίρισης με Αμαξίδιο ανέβηκε στην Α1 εθνική κατηγορία, ενώ ακόμα το σωματείο δημιούργησε και τμήματα ξιφασκίας, σκοποβολής, κολύμβησης, τοξοβολίας, στίβου, άρσης βαρών και επιτραπέζιας αντισφαίρισης.

Και αυτή είναι μόνο η αρχή…

Οι προσπάθειες όλων των συντελεστών θα συνεχιστούν ακόμα πιο εντατικά και ευελπιστούμε πως και η πολιτεία θα σταθεί αρωγός ώστε να διαδοθεί η ιδέα της συμμετοχής αθλητών με ειδικές δεξιότητες, να αυξηθούν οι αθλητές όλων των τμημάτων του ΠΑΟ ΑμεΑ και να αποτελέσουμε πρότυπο για τις υπόλοιπες ομάδες, ώστε να παρακινηθούν για να δημιουργήσουν αντίστοιχα τμήματα. Παραμένει σκοπός και δέσμευσή μας η κοινωνικοποίηση ατόμων με κινητικά προβλήματα, η παροχή ηθικών κινήτρων, ώστε να γευτούν τη χαρά της συμμετοχής και τα οφέλη του αθλητισμού!

Θέλουμε να γίνουμε η αρχή για κάτι μεγάλο…

Για μια μεγάλη αγκαλιά, που μας χωράει όλους…

Bαγγέλης Παπαλιός

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΑμεΑ

Μετά από ζυμώσεις μηνών, στον Παναθηναϊκό ξεκινήσαμε στα τέλη του 2018 μια προσπάθεια δημιουργίας ενός σύγχρονου σωματείου ΑμεΑ σε διεθνή πρότυπα. Με τη συνεργασία της διοίκησης του Παναθηναϊκoύ Α.Ο., ιδρύθηκε ένα νέο σωματείο, ο Παναθηναϊκός Α.Ο. ΑμεΑ.